elmetréning - smarter every day

agyhegyező

agyhegyező

Lehetsz boldogabb - 5 egyszerű gyakorlat

2016. október 26. - ne0

Azon túl, hogy a boldogság talán az egyetlen önmagában is kívánatos dolog, a következőkkel is kimutatható pozitív kapcsolatban áll:

  • élethossz
  • fizikai egészség
  • szociális biztonság
  • kreativitás
  • kulturális egészség
  • siker

Ez jól hangzik. Ha boldogabb vagyok, tovább élek, sikeresebb és kreatívabb leszek stb. Már csak boldognak kell lenni.happik.jpg

És épp itt van némi ok a pesszimizmusra.

Egyrészt az, hogy mennyire tudunk tartósan boldogok lenni, kb. 50%-ban a génjeinken múlik. 

Másrészt van egy hedonikus adaptációnak nevezett jelenség, amelynek lényege, hogy boldogságszintünk idővel mindig visszaáll az eredeti, megszokott értékre a boldog vagy szomorú életesemények után. Megörülünk az előléptetésnek, nagyobb lakásnak, aztán máris még magasabbra törnénk. Hozzászokunk. Adaptálódunk az élvezetekhez. És így a boldogságot mindig tologatjuk a horizontunkon túlra. A következő millió a boldogság szempontjából teljesen értéktelen. 

A hedonikus adaptáció, illetve a pszichológiai immunrendszerünk sokkolóan hatékony. Annyira, hogy

lényegében teljesen mindegy, hogy nyerünk-e az ötös lottón, vagy deréktól lefelé lebénulunk.

Kb. hat hónap múlva ugyanannyira lennénk boldogok vagy boldogtalanok mindkét helyzetben. (Dan Gilbert kutatásai nyomán)

A boldogság a fejben van, nem a külvilágban. Ez a boldogoknak jó hír, a boldogtalanoknak rossz.

De nincs minden veszve a boldogtalanok számára sem. A pozitív pszichológia kutatói folyamatosan tárják fel a boldogság nyitját, és olyan technikákat is kidolgoznak, melyek segíthetnek minket a boldogabbá válásban.

Az itt következő 5 nagyon egyszerű gyakorlat pedig bizonyítottan növeli a boldogságszintet, ha szokássá tesszük őket. Legalább három hétig minden nap szánjunk rájuk néhány percet, hogy észrevehető eredményt érjünk el. Utána pedig miért hagynánk abba? (Shawn Achor: The Happiness Advantage)

 1. Reggelente töltsünk pár percet azzal, hogy keresünk 3 új dolgot a világban, amelyért hálásak lehetünk. Ezzel arra neveljük agyunkat, hogy a pozitív dolgokat vegye észre a negatívokkal szemben, és optimistább legyen a jövőt illetően.

2. Napi 15 perc kardió – lehetőleg élvezetes, szórakoztató, mint amilyen pl. a tánc.

3. Minden nap találj egy kellemes élményt az elmúlt 24 órából: képzeletben éld át újra, a lehető legtöbb részletet felidézve és újra elmerülve benne. A kellemes emlékek így jobban rögzülnek, és az élmény kétszer annyi pozitív érzelmet generál.

4. Csukd be a szemed, és csak a légzésedre figyelj. Két perc is elég naponta ebből, idővel kevesebb stressz fog érni, és pontosabb lesz a munkavégzésed.

5. Tudatos kedvesség: találj valakit, akinek kifejezed a háládat, elismered a munkáját, esetleg bátorítod. Egy email, egy telefonhívás vagy egy üzenet - minden nap. Csodákat tesz a kapcsolatokkal. A boldogság mindig emberi kapcsolatokban történik, soha nem vákuumban.

Fel a fejjel. A boldogság adottság is ugyan, de készség is, és így tanulható. Rá kell edzeni, és edzeni nehéz, de az eredmény megéri.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr3311838481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása