elmetréning - smarter every day

agyhegyező

agyhegyező

Így válhat belőled is látnok

A jósok eszköztára

2016. augusztus 10. - macskAgy

Én ismerlek téged.

 Fontos számodra, hogy megértsd, hogyan működnek a dolgok. Független, önálló gondolkodó vagy, aki a hallott információt nem veszi készpénznek. Különösen fontos számodra a biztonság, ugyanakkor mindig nyitva tartod a szemed, nehogy elhalassz egy jó lehetőséget. Általában inkább meghallgatsz másokat, minthogy te magad beszélnél. Egy emberekkel teli szobában inkább a szoba szélén állsz, mint a közepén, és kissé nehezedre esik nyilvánosság előtt beszélni: ezzel egyrészt tisztában vagy, másrészt javítani szeretnél rajta. Nem szeretsz hangoskodni. Tudod, hogy sok lehetőség rejlik benned, de a körülmények miatt még nem igazán sikerült a világ tudomására hoznod. A felszín alatt kreatív vagy: tudod, hogy eljön még a te időd. Az is megfordult a fejedben, hogy írsz egy könyvet. A tapasztalataid ugyanis egyedülállóvá tesznek. Volt egy balszerencsés eseted a strandon fiatalabb korodban: a mai napig eszedbe szokott jutni. Új ismerősök gyakran tartanak félénknek, visszahúzódónak, de nem erről van szó, csak megválogatod, hogy kinek nyílsz meg, értek ugyanis csalódások. Az érzéseidet kissé nehezen kommunikálod, ritkán beszélsz szívesen róluk. Valószínűleg azért, mert a szüleid egyike nagyon távoli: vagy érzelmileg, vagy elhunyt, amikor fiatalabb voltál. Általában jókedvű vagy, de néha a legkisebb dolgok miatt is szomorúvá vagy bosszússá válsz.

 Te mennyire ismered magad?

Készen állsz, hogy kezedbe vedd a sorsod?  Akkor hagyd abba a halogatást: régóta forgatod a fejedben azt a bizonyos ötletet. Tudod, mire gondolok. Csak kezdd el. Egyszerűen kezdd el, a holnapok soha nem jönnek el. Tenni csak a mában lehet. A világ gazdagabb lesz általa, sikerrel fogsz járni.  Tartsd azonban nyitva a szemed, akad a közeledben olyan, akiben bízol, ám elárulhat. Továbbá óvakodj a nedvességtől, elviheti, ami igazán fontos.

 Netredámus
jos.jpg

Ezt üzeni neked az internet nem túl híres jósa.

 Van benne valami, ami betalált? Magunkra ismerünk? Esetleg biztosnak tűnik, hogy a vak blogjós a fejünkben vájkál és sorsokkal marionettezik? Vagy az elejétől fogva világos, hogy illúzióval állunk szemben?

Akárhogy is, a horoszkópoknak, médiumoknak, jósoknak és ki tudja még, mi minden ezoterikus dolgoknak nagy divatja van. Nagy üzlet, és néha borzasztóan káros: még akkor járunk jól, ha csak emeltdíjas számon csevegünk 20 percet, nem pedig egy jóslat miatt nem keresünk orvosi segítséget a bajban. Vagy gondoljunk a tízmilliószoros pénzenergiára. Itt még a matek is stimmel: tízmilliószor semmi az véletlenül pont annyi, amennyit kapsz a pénzedért. Ugyanakkor nem szeretnék senkit megsérteni a hitében, és a markukba vihogó cinikusokat is önmérsékletre inteném. Ugyanis mindenki hülye. (Ők is.)

 

Mindenesetre itt van néhány tipp, ha épp jóslatokkal akarnánk szórakoztatni ismerőseinket. „Látom a jövődet, de csak kínt látok benne s halált. Pogácsát valaki?” Igazi jégtörő.

 

 Barnum-állítások:

Úgynevezett Barnum-állításokkal érdemes főként dolgoznunk, ezek alkotják a fenti jóslat sorainak nagy részét is. E mondatok személyesnek tűnnek, valójában azonban vagy mindenkire érvényesek, vagy szeretjük azt hinni, hogy érvényesek ránk.  Ki ne gondolná pl., hogy „önálló”, és kinek nem fontos a „biztonság”? Eleve, mit jelentenek ezek? A világ legáltalánosabb dolga az is, hogy ismeretlenek előtt nehezen nyílunk meg, és néha apró dolgoktól vagyunk rosszkedvűek.

 Széles háló:

A „balszerencsés eset a strandon fiatalabb korodban” nagyon tág. Az emberek bénáznak, balesetet szenvednek, akárhol is vannak. Konkrétnak tűnik, pedig egyáltalán nem az. A balszerencsésbe belefér az, hogy a vízbe ejtetted a fagyit, és az is, hogy majdnem belefulladtál te vagy valamelyik ismerősöd, esetleg csak láttál bárkit, akivel történt bármi rossz.  Az, hogy „fiatalabb korodban” pedig minden egyes másodpercre szükségképpen igaz lesz, a mostanit leszámítva. Ezt nevezzük széles hálónak: időben is, mértékben is nagy a merítés.

 Önbeteljesítő jóslat:

A Barnum-állításokon és a széles hálón túl az ínyencek beépíthetik az önbeteljesítő jóslatokat is próféciáikba. Ha NETredámus azt mondja, látja a jövőt, és sikeres lesz az ötleted, csak kezdd el csinálni, és erre elkezded csinálni és tényleg sikeres lesz, akkor utána persze, hogy hitelt adsz a vak bölcsnek, holott semmit sem látott. Csak elkezdted csinálni. A hatást növelhetjük hangzatos bölcsességekkel is, mint a „tenni csak a mában lehet”, ilyenből végtelen sok van már, de szórakoztató lehet újakat kitalálni. A lényeg, hogy ne legyen értelme. Végül: érdemes minél több jóslattal élni, így nagyobb eséllyel válik be valamelyik. Úgyis csak ezek maradnak meg az emlékezetben, utólag kiválasztódnak, értelmet nyernek, a többi nyomtalanul eltűnik.

 

Zárásként: nem mondom, hogy nincsenek igazi jósok (de, kicsit mondom), de ha ilyen eszközökkel, médiumi adottságok nélkül is lehet jósolni, akkor legalább elgondolkodni érdemes, hogy mivel magyarázzuk e jelenségeket. Továbbá tudom, az ilyen élmények nagyon valóságosak tudnak lenni, épp annyira, mint hogy előttem ez a blog. Ezért nem szabad lekicsinyelni az ilyen hiteket, és ezért kell megvizsgálni a mögötte húzódó pszichológiai okokat. Ezt meg is tesszük a következő alkalommal.

Még egy kérdés: mi történne, ha két igazi jós sakkozni kezdene egymással?

A bejegyzés trackback címe:

https://agyhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr110116024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.08.11. 20:29:04

Egy módszeres kis összefoglaló arról, hogy mik ejtik leggyakrabban tévedésbe az embereket:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid016

(A legfelső sor a kép tetején, "A megismerés buktatói". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ. Ajánlanám még "Az emberek gondolkozása" című részt is.)
süti beállítások módosítása