elmetréning - smarter every day

agyhegyező

agyhegyező

Így növessz új agysejteket

6 tudományosan alátámasztott módszer

2016. augusztus 03. - macskAgy

 

agy.jpg

Először is, felejtsük el, hogy az agysejtjeink száma felnőttkorban jobb esetben állandó, rosszabb esetben pedig fokozatosan csökken. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az agy rendkívül plasztikus: attól függően, miként használjuk, változik sejtszinten, kapcsolataiban, méretében és alakjában. Ez a dinamizmus az agysejtek számára is érvényes. Elhalnak – de ugyanennyire születnek is, az pedig, hogy milyen mértékben, rajtunk (is) múlik.

Íme, 6 egyszerű módszer, hogy elősegítsük az agysejtek születését, szebb nevén a neurogenezist:

 

Tanulás

Jaj, csak ezt ne. Sajnos de.
Leghatásosabb, ha kimozdulunk szellemi komfortzónánkból, és olyan készséggel vagy területtel foglalkozunk, amivel korábban nem. Lehet ez varrás, parkour vagy spanyol nyelv, bármi.  Azon túl, hogy szélesedik látásmódunk, vagy új készséggel leszünk gazdagabbak, az agyunkat is ellátjuk friss agysejtekkel. A jó pap holtig termeli az agysejtjeit.

Szex

Na, ez bezzeg igen.
Kimutatható korreláció áll fenn a rendszeres szex és a neurogenezis között. Nem mintha különösebben nógatni kellene embereket, mindenesetre itt egy újabb ok, de ezzel be is fejeztem.  
Van kedved feljönni egy kis neurogenezisre?

Futás

A rendszeres futás, de általában a testmozgás pozitív hatással van az agysejt-termelésre. Ezen túl formában tart, oldja a stresszt, fejleszti az önfegyelmet, élénkíti a memóriát és a koncentrációt, és arra a negyed-fél-egy órára segít magad mögött hagyni magánéleti és munkahelyi problémáidat.
El is megyek futni.

Áfonya

Most megleptelek. Egyél áfonyát.
Sok más étel is elősegítheti a neurogenezist, de ezzel csak a tanulást és a mozgást igyekszünk megspórolni, valljuk be. Jobb lenne el sem árulnom, de pl. az étcsoki (…), továbbá az omega 3 zsírsavak, melyek leghíresebben a lazacból és egyéb tengeri herkentyűkből kinyert olajban találhatók, szintén kimutathatóan hozzájárulnak a több agysejt születéséhez.
A kutatások folynak, ezzel az étcsokis dologgal még jelentkezem.

Stimuláló környezet

Az ingergazdag környezetben élő egerek agykérge nagyobb lesz, mint az ingerszegényben élőké. Ha játszhatnak a társaikkal, illetve a ketrecben lévő játékokkal, az mind az agy méretére, mind az agysejtek számára pozitív hatással bír. És mivel az egerek agya releváns aspektusaiban hasonlít a mi agyunkra, tanulhatunk tőlük. Alakítsuk inspirálóvá a körülöttünk lévő tereket, fizikai és személyes értelemben is.
Izgi helyek, izgi emberek, játék, játék.

Meditáció

Ez kicsit becsapós. Arról van szó ugyanis, hogy a stressz csökkenti a neurogenezis mértékét, így valójában bármilyen módszer, amely csökkenti a minket érő stresszt, növeli az újszülött agysejtek számát. A meditáció csak az én gonosz személyes preferenciám miatt került kiemelésre, mert tudományosan kimutatható, hogy elképesztően egészséges testi és mentális értelemben is. De erről majd máskor.

 

Ezekkel a módszerekkel bábáskodhatunk tehát agysejtjeink felett. Mindenesetre ne várjunk csodát ettől a jelenségtől se. Nem lesz tapasztalható nagyságrendi ugrás az IQ-ban, csak mert még lila a szánk az áfonyától, és alig kapunk levegőt a szexmaratontól. A hangsúly inkább az egészséges szinten tartáson lehet, illetve azon, hogy így idősebb korban is frissebbek maradhatunk szellemileg. A neurogenezis mértéke ugyan csökken, ahogy őrölget minket az a bizonyos vasfog, de nem áll le teljesen, és amint láttuk, serkenthető.

Az ezzel kapcsolatos kutatások még gyermekcipőben járnak, mindenesetre érdemes figyelemmel kísérni, mert egyrészt végtelenül érdekes, másrészt mentális életünknél aligha van fontosabb az életminőségünk tekintetében.

 

 

Forrás: https://www.ted.com/talks/sandrine_thuret_you_can_grow_new_brain_cells_here_s_how?language=hu

http://mentalhealthdaily.com/2013/03/05/11-ways-to-grow-new-brain-cells-and-stimulate-neurogenesis/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr528928946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.08.04. 12:58:25

Apropó, itt egy elemző írás arról, hogy hányféleképpen lehet okos vagy buta valaki, ki a zseni, a tehetség és a bölcs:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid038

(A legfelső sor a kép tetején, "Az értelem elemei". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ...)

MR3 Béla 2016.08.04. 14:44:04

Viszont a cikkhez hasonló alaptalan és agyatlan baromságok olvasása tömegesen pusztítja az agysejteket.

scavengario 2016.08.04. 14:44:29

@Szalay Miklós: Takarodj már innen, mindenhol ezt az áltudományos hazugságot terjeszted.

elmexicano.hu 2016.08.04. 15:09:15

„Lehet ez varrás, parkour vagy spanyol nyelv, bármi” – hú, akkor most megnyugodtam. :-)

alfacharlybravo 2016.08.04. 16:29:30

A szex az tényleg jó ötlet, csak az én koromban már túl drága, a futás is jó az olcsó, de nem az igazi.

Bambano 2016.08.04. 16:55:39

tehát a szőkék a plázában nem plázacicák, hanem tiszteletreméltó módon agyfejlesztésre hajtanak.
nagyon jó, hogy ezt megtudtam :P :P :P

s 2016.08.04. 17:42:01

@alfacharlybravo: A legjobb, ha rohansz egy férjezett nőt megbaszni, majd a párja érkeztével kimászol az erkélyen és futva távozol az ordítozása elől. Azt hiszem erre mondják, hogy elhagytad a komfort zónádat.

s 2016.08.04. 17:51:14

Van egyébként agysejt pusztító cselekvés is. Például matolcsy fényképének rövid ideig történő bámulása már maradandó zsugorodást okoz a neocortexben, ami nem csak MRI vizsgálattal mutatható ki, de simán látszik szabad szemmel is (a szemgolyó beesése a koponya üregbe). Ugyanez a hatás kiváltható orbán beszédeinek a hallgatásával, bárminek a hallgatásával, amiben elhangzik a fidesz, vagy az orbán szó, továbbá varga misi vizuális elképzelésével.

s 2016.08.04. 18:42:19

@Bambano: Hívd őket egyszerűen Omega3-nak. :-)

Mafdet3 2016.08.04. 23:59:07

Pár dolgot azért rendben tennék, mert nem ennyire egyszerű a neurogenezis. Egy ideig volt szerencsém kutatni a témában, és számos cikket elolvastam. Először is, egészen friss (60-as években jöttek rá) és izgalmas tudományterületről van szó. A blog szerzőjét biztatnám, hogy olvasson utána és írjon egy cikket a kezdetekről, mert igazán izgalmas történet hogyan fedezték fel, hogy van felnőttkori neurogenezis. Itt mindjárt pontosítottam is. Ugyanis a cikk sokkal inkább szól az úgy nevezett adult neurigenesis-ről. (A neurogenezis maga az embriogenezis szakaszban elkezdődik valljuk meg a sex és meditáció, nem szólván a futásról és a többi felsorolt dologról ebben az életszakaszban kevésbé játszik szerepet:D)
A felnőttkori neurogenezis alatt nem arra kell gondolni hogy az egész agyban millió számban "pótlódnak az elvesztett" idegsejtek. Jelenleg három agyterületről tudjuk, hogy neurogenezisre képes:
a hippocampus gyrus dentatus területe- alátámasztom, volt szerencsém itt megfigyelni az újonnan születő neuronokat:D A születő neuronok nem képesek nagy távolságokra migrálni. Átesnek egy érési folyamaton és integrálódnak a működő neuronhálózatokba.
A subventrikuláris zónában (3.agykamra melletti fal), és a szaglógumóban. Ezen folyamatok molekuláris hátterét máig kutatják a világ számos helyén.
Én óvatosan fogalmaznék, amikor pl az áfonya hatását boncolgatom, mert ilyen alapon bármelyik más növény is jótékony hatással lehet, mondjuk a Ginkgo biloba is, hiszen ismerjük az agyra kifejtett jótékony hatását. De ha már a futásról van szó, ugyanúgy hatékony lehet bármely sport.

Az egerek agykérgének a kérdését azért boncolgatnám kicsit. A cikkre kíváncsi lennék, ami ezt az eredményt hozta ki. Mindig az a kérdés, mit hasonlítunk mihez. Kapásból fel tudnék sorolni legalább 15 féle egértörzset, de van vagy 100 vagy még több. Kérdés, milyen törzsű egereken vizsgálták, transzgéneken esetleg? Mi volt a kontroll csoport? Milyen agyterületeket vizsgáltak, hogyan mérték le az agykéreg nagyságát? Mely kérgi területek lettek nagyobbak, és egyáltalán azonos koponyamérettel rendelkező állatokról van-e szó? Mekkora volt a szórás? És mekkora volt az egyedszám, amin vizsgálták?

Summa summarum, ahogy a blog írója is említette, "bármilyen módszer, amely csökkenti a minket érő stresszt, növeli az újszülött 8nkább újonnan születő) agysejtek számát, de ez fen áll a sportra (futás), és még más (gyógy)növényekre (áfonya) is:D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.05. 09:17:02

@Szalay Miklós: Gusztusztustalan vagy ezzel, hogy mindenhová beokádod a blogod reklámozását.
Az aktivitásod alapján az utóbbi húsz röfögésedből 19 a magad reklámozása.

ne0 2016.08.05. 19:47:01

@Mafdet3: Köszönjük a hasznos hozzászólást!
Az egerek agykérgét vizsgáló tanulmány: Rosenzweig M. R. & others (1972) Brain changes in response to experience. Scientific American, 226, February. 22 – 9
És egyébként itt találkozunk vele: Popper, K. & Eccles, J. (1977) The Self and Its Brain. London, Springer-Verlag

Rwindx 2017.07.04. 20:07:22

A sör csökkenti a stresszt, ergo növeli az agysejtek számát... :)

2017.07.04. 20:34:13

A blogger használhatná a felsoroltakat, hátha tényleg igaz a sok baromság, amit összehordott és akkor neki is lenne esélye a homo sapiens fajhoz tartozás kiérdemlésére.

kasza003 (törölt) 2017.07.05. 10:06:13

Ha a dugás, sport, áfonya növelné az agysejtek számát, minden kurva, focista és medve akadémikus lenne.

erkölcsi hulla 2017.07.05. 12:03:12

@MR3 Béla: Az lenne a cél. A zindexes bulvár mocsok másra nem jó :)

na4 2017.07.05. 12:24:04

@kasza003: :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nlght84 2017.07.05. 14:22:26

@kasza003: Hogy a te szintedre is lefordítsam, ha kapsz szülinapodra egy szerszámkészletet még nem lesz belőled hirtelen gépészmérnök

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.07.05. 15:43:09

Versírástól nő az eszem,
Meg ha sok áfonyát eszem?
Szexelésem jó az agynak,
S agysejtjeim el nem hagynak?
Okosodik, aki futik,
S meditálás szellembutik?
Tanulásba ki befektet,
Nem kap sok elmedefektet?
S víg az ingergazdag egér?
Ez az infó mindent megér!
:-)

VoluntartistA 2017.07.05. 19:19:26

@Frady Endre:
Rímeket szór újra Endre,
erre is és még mindenre.
A verseit ki kéne adni,
hírös lenne Frady Bandi.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.07.05. 22:25:16

@VoluntartistA: Már kiadtam őket ( Tonnás veréb), de nem veszi senki... :)
süti beállítások módosítása